Husmorstips,  Plantbased Vegetarisk Mat,  Stresshantering

Dags för Oil Pulling – har du testat?

 

Ny vecka och idag kickar jag igång min 2-veckorskur av Oil-Pulling-Kur. Har du testat Oil Pulling?

Om inte GÖR det 😀

Jag har nu under 3 års tid 2ggr/år kört en kur om 2 veckor där jag varje morgon & kväll gurglar munnen med 1 matsked valfri olja. En tusenårig Ayurvedisk metod för bättre munhälsa men som också har mängder med andra hälsofördelar.

Jag skämtar inte – OK, man SER inte klok ut under tiden…men värt varenda sekund…här visar jag film på hur du gört – nedan mer utförlig text på alla hälsofördelar.

 

Metoden är en riktig dunderkur – framförallt för munhälsan har studier visat (exempelvis den här och den här> )Men hälsofördelarna är också fler. Det är lipiderna, som finns i oljan (mikroskopiskt små) som genom lymfa- och blodsystem kommer ut inte bara till mun och svalg utan även tarmar och inre organ. Lipider  binder nämligen inte bara olja utan “drar” också ut massa gifter, organismer och tungmetaller och annat “bös” från mun, svalg och din tarmsystemet.

Utmaningen: är till en början tiden (!) – men jag gjorde så att jag först började med ca 10 minuter och har sakta men säkert utökat nu senast till 15-20 min. Jag passar också på att göra mindfulnessövning under tiden hihi..dvs bli medveten om här och nu. Perfekt kombo

Så här nyttigt är Oil Pulling

 • Ger bättre munhälsa
 • Stärker tandkött och minskar blödningar i tandkött
 • Moverkar karies och inflammation i tandkött
 • Ger bättre andedräkt
 • Minskar besvären vid baksmälla
 • Oljan hjälper lymfasystemet att rensa bort gifter (organismer/tungmetaller o dyl) från hela tarmsystemet
 • Ger “klarare röst” då den stärker stämbanden
 • Balanserar hormonsystemet
 • Minskar eksem
 • Minskar acne
 • Minskar inflammation av artrit
 • Hjälper och stöttar njurarna
 • Minskar allergiska symptom

Så här gör du: (kolla filmen från Youtube där visar jag exakt)

 1. Du tar 1msk valfri olja i munnen (jag föredrar RAW ekologisk cocosolja för hälsans & smakens skull) men du kan ta olivolja, rapsolja, sesamolja, mandelolja, linfröolja eller vad du föredrar.
 2. När oljan blandas med saliven så omvandlas oljan till en tunnare vätska och när du sedan spottar ut den ser du att den nästan blivit vit-aktig.
 3. Den gurglar du munnen med i ca 10-20 minuter. TIPS: Jag passar på att göra mindfulness-meditation där jag “landar i nuet” emedan jag gurlgar. Och riktigt känna hur oljan jobbar igenom min mun och tarmar hihi..
 4. Det är lipiderna i oljan som hjälper till att dra ut gifter från mun, svalg och tarmsystemet.
 5. OBS kom ihåg spotta direkt i sopkorg annars kleggar oljan igen avlopp. Jag brukar stoppa ned vårt sopkärl i vår diskho och spotta!

Lycka till — nu kör vi =)

Kramaste//

Tanja