Yoga

International Yoga Dag 21 juni – Jay or Nay?

 

 

Idag, 21 juni, är det internationella Yogadagen. Jag måste erkänna att som inbiten yogi och yogalärare, är jag lite kluven till den.

Fantastiskt är det så klart att hela världen öppnar ögonen för yogan denna dag. Att man hyllar livsstilen och allt vad yogan står för. Samtidigt finns inhemsk kritik för att Indiens premiärminister Narendra Modi tog internationella yogadagen för att marknadsföra Hinduismen (samt en hel del fundamentalistiska åsikter läs lånkar nedan)   inom FN. Ett förslag som inkluderar mycket politik och ekonomi för att vara riktigt krass, liksom ett förlegat tankesätt gällande kastsystem, kvinnoförtryck, klasstillhörighet och samhällelig struktur. Det vill säga ganska långt från vad yoga står för. Därför är det faktiskt inte alls enbart ”hyllning” jag känner inför denna dag. Att vi också här i västerlandet inte ifrågasätter bakomliggande krafterna utan tänker mer ”business” och därför kör mycket promotion för att just öppna upp speciellt med extra-yoga-klasser och så vidare. Att Narendra Modi sedan fick igenom det som en heldag genom FN kan man kanske tycka lite si och så om. Alla får så klart resonera som dem vill och hissa eller dissa dagen bäst de vill. Själv är jag som tidigare nämnt något tveksam.

Yoga för mig är ju det som yogan urpsrungligen står för, det vill säga, att balansera kropp och själ, få stillhet genom rörelse, fördjupa meditation samt insikter och visdom du får varje gång du rullar ut din matta för ny yogapraktik. Yoga för mig är livet, ett helt sätt att leva, att införliva en respekt för allt levande samt moder jord. Att hitta tacksamhet i det lilla och stora. Detta gör jag varje dag, inte bara en dag om året 😀

Hur resonerar du som yogi, yogalärare? Nyfiken vad du tycker…

Namaste och skickar mängder med ljus och extra styrka till dig som behöver det från Sveriges Vänligaste Villa.

Här laddar vi om för stillsam midsommarfirande med yoga, meditation och god mat plus en liten sväng förhoppningsvis till Hembygdsgårdens årliga firande på Åsavallarna i Edsbro.

Stor KRAM till dig!

 

Foto: Olivia Egge

 

Länkar till källa om kritik

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-33153506

https://www.google.com/amp/s/www.independent.co.uk/news/world/asia/international-yoga-day-controversy-as-india-is-accused-of-pushing-hindu-agenda-on-muslims-10334532.html%3famp