Yoga

#MinSadhana Dag 2 – Tadasana (mountain pose)

minsadhana tadasana variation

”Make an Attitude to be in gratitude and you will find the whole Universe within you”    

~ Yogi Bhajan.

Välkommen vackra du till DAG-2 av #MinSadhana – en 3-veckors IG Challenge där ALLA kan vara med – häng på!

Tidningen Yoga World har samlat mig och några yoga sisters att inspirera dig till fördjupad sadhana – egen yogapraktik där vi alla, en och var, tipsar om en asana (yoga pose).  Posen för Dag-2 är Tadasana – eller Mountain Pose som den också kallas. En av de svåraste & viktigaste poserna inom yoga – att kunna stå upprätt – på riktigt. Här nedan visar jag min variation & tillika favvo på den. Den kan göras med armarna ner, upp över huvudet eller i prayer pose.  Men innan vi hälsar den välkommen in i dagens praktik tänkte jag berätta om min sadhana. Min daglia yogapraktik.

#MinSadhana – yoga är ingen praktik utan ett sätt att leva

För mig är tiden på min yogamatta helig. Det är som att varje cell i kroppen tackar mig varsamt redan när fötterna nuddar mattan. Den är bara till för mig och den intention jag sätter för min dagliga praktik. Då bär mattan mig, varsamt, tryggt och med vänlighet. Utmanande ömsom tillåtande. Alltid för att i slutet av praktiken övergå i den djupaste känslan av tacksamhet. Tacksamhet att kunna andas. Att kunna ligga ned. Att kroppen är mitt tempel som min qi eller om du föredrar prana (livsglöd/livsglädje) fyller med allt det jag själv satt som intention. En glöd som tänds inifrån och ut och som fortsätter sedan skina resten av dagen. Extra tacksam är jag att jag är här där jag är idag. Inte bara i livet, med mitt nya projekt och med dem som omger mig, utan framförallt i min yogapraktik. Att jag hittat en daglig praktikform som numera faller sig lika naturligt som att andas. För yoga är ingen praktik – yoga är ett sätt att leva. En självklarhet som till en början kan kräva både tålamod och ibland extra planering. Yoga är lika individuellt som var och en är unik – det gäller att hitta just den form som gör att just dina celler i din kropp tackar dig varsamt. För mig är de tidiga mornarna min tid på mattan – då Sat-Nam (mitt sannaste jag) jublar och sätter agendan för dagen.

Dagens Asana är Tadasana (Mountain Pose)

Yoginis och Yogis brukar man säga att det finns två Asanas som är extra svåra, den första är Shavasana (Corpse pose – förmågan att slappna av på rygg) och det andra är Tadasana (Mountain pose- förmåga att stå upprätt på ett korrekt sätt).

Tadasana eller Mountain Pose (Bergställningen på svenska) är en av yogans absolut mest betydelsefulla poser. Den utgör nämligen grunden till alla upprätta yogapositioner. Något som därför också gör den balans- och kroppsmässigt som en perfekt start för sin yogapraktik.  Eller egentligen som start för vilken annan muskulär eller mental träningsform.

Tadasana Mer än bara stå upp

Här handlar det inte bara om att stå upp rätt och slätt, utan att ha rätt  hållning där både skelett och muskler är avslappnade. Allt för att syresätta kroppen korrekt.

 • Viktfördelningen måste vara jämn över hela kroppen så att inga delar av kroppen utsätts för stress.
 • Man eftersträvar stabilitet i hela posen! Med start från fötterna (djupt rotade i marken) upp genom ben, ryggrad, bål, nacke och huvudet.
 • Olika variationer av Tadasana: Du kan välja att ha händerna sträckta nedåt utmed dina ben, antingen med handflatan parallellt med ben eller sträckta framåt – eller i en prayerpose
 • minsadhana tadasana variation

 

 • eller…som jag älskar sträckta upp mot himmeln som jag visar nedan. Det är olika variationer på posen och du väljer själv vilken du föredrar.

Den är också en perfekt övning att köra var som helst under dagen, varför inte i köket när du väntar på att maten ska bli klar 🙂

 I filmen som visar hur du gör Tadasana berättar jag också kort om Yin Yoga, som jag är lärare inom och som är en passiv yogaform. Här jobbar vi med återhämtning, lugnet och det jordande genom att stanna länge i varje position (från 3 upp till 7-10 minuter). Återhämtning eller som vissa säger som en helkroppsmassage för bindväv, fascia, muskler, leder och benstomme.

´

Här är min variant av Tadasana steg för steg.

 1. Ställ dig med fötterna i höftbredd, armarna utmed dina lår. Ta ett djupt andetag. På inandningen för du händerna över ditt huvud och ihop. På utandningen för du händerna ihop framför ditt bröst.
 1. Ta ett nytt andetag, på inandningen för du ihopknäppta händerna ovanför ditt huvud. På utandningen för du händerna tillbaka utmed dina lår.

mindfullyraw-tanja-yin-yoga

 1. Rulla axlarna några gånger bakåt för att släppa eventuell stress.
 2. Blunda och landa i din kropp.
 3. Bli medveten om hur dina fötter vilar mot underlaget.
 4. Försök hitta stabilitet. Du kan lyfta dig upp och ned genom att ställa dig på tå 2-3 gånger för att hitta stabilitet.

yin-yoga-mountain-pose

 1. När du gjort det spretar du ut tårna för att få en så stabil & trygg bas under dig.
 2. Öppna nu ögonen.
 3. Böj sedan lite på knäna upp och ned för att släppa all eventuell spänning i låren.
 4. Dra in magen och sträck upp din ryggrad. Föreställ dig att du har som en sträng som går från jordens mitt genom dina ben och din ryggrad upp genom huvudet ut mot universum.
 5. Försök sträcka ut din ryggrad.
 6. Öppna upp bröstkorg (du kan rulla dina axlar bakåt om de har en förmåga att kura ihop sig framåt).
 7. Blicka framåt men slappna av i halsen.
 8. När du är redo kan du välja att ha armarna åt sidan – du kan välja att ha dem i prayer-pose eller som jag föredrar sträckta upp mot taket – gör du som mig höj armarna ovanför huvudet mot taket och blicka nu framåt. Du står nu i en version av Mountain Pose. Du kan också välja att knäppa händerna med handflatorna mot varandra.
 9. I Yin Yogan stannar vi här i den här positionen i minst 3 minuter =)

tanja

 

Hoppas du blivit inspirerad till att fördjupa din egen yogapraktik Sadhana.

Var med själv i #MinSadhana och tagga din bild

För att vara med följ @yogaworldyoga och dela din bild av dagens asana med taggen #minsadhana och @yogaworldyoga

Dag-3 imorgon det posen Lugne presenterad av @frkjagemark

Kramasté

Tanja

 

mindfullyraw-tanja