Event

Nobelpriset & festligheterna – dagen efter

Så här dagen efter är det ännu mer tydligt : Sara Danius stod för en riktig ”Håll Käften- Statement” under både prisutdelningen och efterhörande middag.
NobelDagen~ och världens blickar åter vänds till Sverige. Personligen älskar jag all typ av vetenskap som leder till utveckling. Att forskning leder oss framåt och i vissa fall räddar liv. Favorit varje år är fysik-, kemi- och medicin. I år har vi också kvinnliga pristagare, dels fredspriset och sedan i kemi samt i fysik. I fysik har ingen kvinna fått pris på 55 år! Fantastiskt att många har fokus på klimat och cancerbekämpning.

Fast årets absoluta pris som överskuggar alla andra är ändå fredspriset. Två så viktiga kämpar som gör skillnad. Vi måste få ett stopp i användandet av sex som maktmedel i alla former, och kan dessa två: Nadia Murad och Dennis Mukwede göra skillnad i helvetet på jorden kan du och jag också det. Så viktigt! Vilka hjältar i kampen mot mänskliga rättigheter. Har inte gråtit på länge så mycket inför deras ögonvittnesberättelser. Snälla kolla intervjuer bland annat här–> och här–> och bakgrund med deras mycket viktiga arbete. Och om det är något du ska välja att stötta är detta det!

En största eloge tycker jag ändå går till Sara Danius som står ståtlig, med huvudet högt och vägrar varken bli osynliggjord eller nedtystad. Så starkt, så värdigt. Vi kommer dessvärre få se/uppleva fler sista ego-ryckningar a la gubbvälde (påhejad av personer med lika förlegade vivöregon och tölpighet oavsett manligt eller kvinnligt kodade). Det otäcka är att många fortfarande, trots hovrättsdom, ändå envisas med att försvara fruktansvärt beteende. Senast med mycket märkliga utspel av både Horace Engdahl, Jan Guillou. Just nu går ”Den slutna kretsen”, dokumentär om akademien, männen och övergreppen på svtplay – kolla in den.
Men. Nu är det ny tid som blåser in. Där sex som maktmissbruk inte accepteras. Och igår lade sig den över Nobelfesten som en envis men ack så fräsch och härlig (och lite edgy) bris. Med värdighet och högburet huvud. TACK Sara och alla andra som kämpat/kämpar för förändring och maktförtryck. Ingen ska behöva utstå övergrepp, eller trakasserier oavsett kön.
Nobeldagen 2018, en dag och pristagare att minnas. Och inte att förglömma infektionen bakom varför det inte delas ut Nobel #litteraturpris