Mindfulness,  Stresshantering

Pausa – ANDAS – ny video hur du andas

Dags att ta en PAUS – och ANDAS. TACK alla som mejlat om en kort avstressande andningsövning. Nu är den här  (!)  som ny video på youtube FILM nedan. 5 minuter och du syresätter hela din kropp & slappnar av. Just denna är en sittande andningsövning men snart får ni både stående och gående övningar så håll utkik..

FILM FILM FILM——>>>>

Varför ska vi komma ihåg att andas?

Att andas kan te sig som en självklarhet. Det är det första vi gör när vi föds och det sista vi gör innan vi lämnar jorden.

– Det är inte alls självklart.

I all fall inte när vi är stressade. 

Stressandning

När vi är stressade hamnar andetaget högt uppe i bröstkorgen och vid halskotorna, nacke och övre delen av lungorna.Vi tar kortare andetag, ofta genom näsan. Dock drar vi aldrig in andetaget djupt så att magen höjs. Detta gör att vi inte syresätter blodet på ett bra sätt, vilket i sin tur gör oss extra trötta och orkeslösa. Vid stress höjs också vår puls, och stresshormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin pumpas ut. Hormoner som i sin tur också kapar av exempelvis mag- och tarmfunktionen.

Så lite som 5 minuter räcker

Andningen är därför ett mycket effektivt och bra verktyg att jobba med när vi känner att stress, press eller ångest gör sig påmind. Din  behöver egentligen bara några minuter för att få kroppen att komma ned i varv, pulsen att

Så här nyttigt är RÄTT andning (baserat på forskningsstudier)

  • Du syresätter kroppens celler och ökar förbränning.
  • Stärker immunförsvaret.
  • Motverkar stress.
  • Motverkar emotionell obalans och depression.
  • Masserar inre organen och ger ex bättre matsmältning och tarmfunktion.
  • Renar kroppen från toxiner och avlastar nervsystem.
  • Syresätter muskler och ger dem återhämtning efter träning.
  • Förhöjer självklänslan.

Andas RÄTT – lyssna på filmen om & om igen

Andetaget ska dras in och fylla lungor och mage. Framförallt är det magen genom diafragman som ska få jobba. Följ Youtube-klippet som du kan ladda upp och se om och om igen när du känner att du behöver en liten mikro-time-out från allt 🙂