Mindfulness

Konstnär Johan Töpels ’In Between Reality’ är mindfulness

Johan Töpels utställning ”In Between Reality” är Mindfulness i Stockholm – att hitta mellanrum, icke-platser och tomrum i vår dagliga vardag. Perfekt Mindfulness som hänger på Buco Nero fram till 16 november. 

Hur många gånger har du inte åkt till jobbet och plötsligt minns du inte ens vägen dit? Vi har ofta en förmåga att inte vara ”medvetet närvarande” i våra dagliga liv. Tankarna är redan på framtiden eller så ältar vi det som varit.

Min fina fotografvän Johan Töpel har gjort exakt det, dvs ”öppnat ögonen” och fotograferat de där platserna,icke-platserna, mellanrummen och tomrummen vi ofta passerar i Stockholm; på väg i våra vardagliga liv.

Just nu ställer han  ut sina fantastiska tavlor just nu på Buco Nero fram till den 16 november. Utställningen heter ”In Between Reality” och är Johans tolkning av Stockholm. Så här säger han själv;

 

johan topel fotograf”Stockholm för mig är så mycket mer än bara det vi ser. Det är allt det vi ser, men även summan av delarna. Det kan vara mellanrum, icke-platser och tomrum som vi i vår dagliga vardag stressar förbi. Dessa har jag tolkat närvarande, med öppna och avskalade ögonblicksiakttagelser. Bilderna konfronterar oss med stadens dualitet, är de realistiska eller romantiska? Här uppmanas betraktaren avgöra”.

”Jag vill uppmuntra till mer vardagsreflektion och att landa i nuet. Vad betyder våra dagliga rutiner för staden och vad betyder stadens rytm för oss? Något att fundera på exempelvis när vi äter en bit mat, tar en drink eller hastar till jobb och familj. Hur lever vi och hur påverkas platsen av detta?”, avslutar Johan Töpel.

Johan Töpel, född 1970, har kameran som sitt uttrycksmedel. Han har tidigare varit assistent åt bland annat Johan Fowelin. Inspiration finner han även från Stephen Shore, Andreas Gursky och Candida Höfer. I sina egna bilder adderar han sympatisk närhet samtidigt som många av hans arbeten också har ett valt perspektiv vilket inger en känsla av återvändsgränd; som att det inte finns en horisont.

Utställningen hänger på Buco Nero fram till 16 november så åk dit, ta en bit mat, drink och framförallt NJUT av uställningen 🙂 Medvetet Närvarande; mindfully.

johan topel foto2 johan topel foto3 johan topel foto5 johan topel foto4 johan topel foto 7 johan topel foto