Mindfulness

Att hitta tacksamhet även i det svåra

Vad är du tacksam för idag? Har du det svårt, hur kan man då ens hitta tacksamhet? 

Att hitta tacksamhet när det är som svårast, jobbigt, av mental utmattning, smärta eller livshändelser, kan vara svårt. Ibland nästan omöjligt, då vi istället går in i tankemönster om bitterhet, ilska, orättvisa, kuld, skam.

Forskning har visat att en känsla av tacksamhet  föder mer känslor av tacksamhet. Även då det är som svårast och kanske just då man behöver det som mest. Det är så vår hjärna fungerar. Hittar vi en sak att vara tacksamma för, och när den känslan, ger den känslan uppmärksamhet och energi, ser vi ofta fler saker att vara tacksamma för.

Så även när du har det som svårast, försök ändå i alla fall att hitta en sak att vara tacksam för, för att sedan ge den känslan näring/energi kommer ändå ditt sinne/din hjärna sakta men säkert hitta också fler saker att vara tacksam för. Det är så vår hjärna fungerar. Den skapar tankemönster (& beteendemönster) som vi upprepar. Ju mer vi upprepar något, i vårt sinne, desto mer ’vänjer sig’ vår hjärna vid denna tanke. Detta gäller så klar också för oro, ältande, ilska osv. Det vi tänker blir till tankemönster, och det som blivit till tankemönster, blir gärna till en ’sanning’ i vårt sinne. Vi tror och känner: att det är så det är. Oavsett det är destruktiva tanke/beteendemönster eller upplyftande dito. Vi tänker att ”känslan” är vi, vi är ett med den ”känslan”. Istället för att se den för vad det faktiskt är; just bara en känsla. Och att komma ihåg att vi är inte våra känslor då de förändras ständigt och kommer och går. Det du kände exakt vid denna tid för tio dagar sen är inte det du förmodligen känner exakt just nu. Och hur du kommer att känna om exakt 10 dagar vet du inte då vi inte har en aning om hur v känner i framtiden. Det enda du kan vara säker på är detta här, just nu. Och veta att du inte är din känsla, utan känslan är just bara det den är: en känsla som kommer och går.

Så se om du idag kan bryta av din invanda tankemönster, och tillåta dig själv att känna tacksamhet. I alla fall minst för  en sak. Har du fler saker fyller du på med dem.

Se också om du, om/när du går in i negativa/destruktiva tankemönster kan stanna upp och bryta den känslan, genom att se på den för exakt vad den är: bara en känsla, för att sedan tacka den för att den gör sig påmind och sedan tillåta dig själv att släppa taget om den känslan. Så att du kan läka, växa och gå vidare.

Personligen idag är jag extra tacksam för att jag är frisk, min kropp & sinne är stark nog att hålla yogaklasser efter haft stroke/varit utbränd, att min hjärna är skarp i värmen så att jag kan skriva en krönika som ska vara inlämnad innan fredag. Jag är tacksam att få jobba med det jag älskar, i min takt och med tider jag själv sätter upp. Att få vakna på landet och  yoga med hund i värme utomhus. Att ha dotter och man denna vecka hemmavid. Att vara inbokad på privat skrattyogaklass imorgon onsdag på en konferensanläggning jag aldrig varit på förut. Tacksam för alla vackra blommor i trädgården. Tacksam för fjärilarna och värmen som håller i sig.

Det finns så mycket att vara tacksam för just här och nu. Tack livet. Tack! Och jag skickar dig som behöver det lite extra ljus och styrka från Sveriges vänligaste villa 

Jag kör yoga som vanligt denna vecka tisdag och söndag, samt tisdag nästa vecka den 24/7 sedan blir det semesteruppehåll med yoga här hos oss och höstterminen startar vecka 35!

Självklart håller jag yoga-retreaten ”Läkande Yoga – minska stress” den 26/8 enligt plan – OBS några ströplatser kvar till den om du vill knipa! och så håller vi öppet hus under 25/8 på eventet Väg 282- En Kul Tur! (se länkarna)

Kramaste (Namaste med kram)

//Tanja