Enkla energibars (vegan glutenfri raw)
Dessa energibars är superenkla att göra. Du behöver ingen ugn utan de är raw vegan och glutenfria samt fria från vitt socker! Mums!
Någon gång i månaden gör jag en plåt, tjoffar sen in i frysen och vips har du perfekta energibars sedan du kan ha med till träning, som snack eller vad som. Vi bakade dem i helgen, jag och Pixie, och WOW denna gång blev det så smarrigt att vi får hålla oss från att gå och nalla hela tiden 🙂
De tar bara någon kvart att slänga ihop och du kan själv variera dem efter smak, tycke och mängd av ingredienser. Det som är bra är också att du vet att det inte är något extra tillsatt vitt socker eller tillsatsämnen!
ps. Är inne i en bak-maniac-period och kommer att bjuda på lite olika mumsiga recept fram över. Snart blir det både glutenfria rallarhalvor och grytbröd (!)- så håll utkik!
Här kommer receptet
Självklart är alla ingredienser ekologiska & fair trade så långt det går…
Till grundsmeten:
- 2dl solrosfrön naturella utan salt.
- 2 dl kokosflingor
- 0,5 dl sesamfrön
- 1,5 dl fibergryn
- 0,5 dl glutenfritt mjöl (jag hade bovetemjöl från biofood – love it och använder typ till allt från pannkakor till bröd).
- 10 stora urkärnade mjuka dadlar (tål du inte dadlar ta då ngn annan torkad frukt du gillar. Här får du testa dig fram då du behöver olika mycket av olika torkade frukter)
- Valfritt: 0,5 dl nötter – vi körde nötblanding men om du är nötallergiker struntar du i detta.
- 3msk kokosolja du värmt över vattenbad eller mikron.
- 4 tsk vaniljpulver.
- 3 tsk cayennepeppar.
- 3tsk kardemumma.
- 3tsk malda nejlikor.
- 3tsk kanel.
- Nypa salt.
- Vatten efter behov.
- mixa först alla fröer och ev. då nötter i matberedare/mixer. Tillsätt mjöl och alla kryddor.Tillsätt dadlarna eller annan torkad frukt. Tjoffa i kokosoljan. Mixa och och tillsätt ev lite vatten i taget så att du får en bra smet du kan forma mellan fingrarna.
- Bre ut detta på en plåt som du har bakpapper på. Ställ i kylen.
- Sedan dags för fyllning och överdrag. Är du nötallergiker strunta i fyllningen utan då kör du bara chokladöverdrag.
Till fyllning
- Jordnötssmör att bre på. Är du nötallergier struntar du i detta. Vi gör egen jordnötssmör genom att köra jordnötter i matberedare lääääänge så bildas smöret. Om du vill kan du knosa i lite vatten men bara om du vill ha det chunky. Sedan smaksätter du själv med ex salt och naturlig sötning. Lätt som en plätt.
- Ber fyllningen över din grundsmet. Ställ i kylen. Gör fyllning.
Till chokladöverdrag
- Överdrag: raw choklad. Här kan du antingen köpa raw chokladkakor, värma över vattenbad och pyttsla över. Alternativt gör du chokladöverdraget också själv. Superenkelt – 1 dl kokosolja du värmt över vattenbad alt. i mikron, 1,5 dl kakao, 3msk vaniljpulver, 3msk agavesirap -rör ihop och vips har du egen choklad.
- Smeta på chokladöverdraget överst. Ställ in i kylskåp att stelna – nu Klart att njutas.
- Skär upp och bra mums-bitar. Perfekta att frysa in och ta fram när du blir energi-sugen.
Dessa är perfekta också att ge bort som fin present eller göra i exempelvis tårtform som en god raw food-tårta du serverar med kokosgrädde och bär!
Här film hur du gör kokosgrädde!
Lycka till!