Husmorstips,  Örter,  Plantbased Vegetarisk Mat

31 anledningar att äta ekologisk kokosolja

Äter du ekologisk kallpressad Kokosolja?

Kolla FILMEN här 😀 berättar ALLT man kan ha kokosolja till  – 


Att jag ännu inte förvandlas till nöt är ett under kan jag tycka. Kokosolja är nämligen ett riktigt universalmedel och jag använder den till precis till allt möjligt. Den stelnar under 25 plusgrader vilket gör att för det mesta här i Sverige är den alltså i fast form, men till sommaren är den en lika flytande som vår oliv- eller rapsolja om du har den i rumstemperatur. Ca 2-3 matskedar varje dag fördelat på hela dagen är ett bra rekommendationsmått.

Därför Kokosolja

  1. Kallpressad ekologisk kokosolja är nämligen ett mättat fett som är lättsmält och ger energi till kroppens celler.
  2. Den GER  hjärnan energi, precis som kolhydrater minus sockrets alla negativa effekter. Dvs du slipper socker-chock och alla ups-and-downs.
  3. Rik på Laurinsyra (samma som finns i bröstmjölk) som bland annat skyddar mot svampinfektioner, virus och bakterier.
  4. Är antiseptisk, vilket gör att den är perfekt mot småsår, insektsbett och akne.
  5. Är en antioxidant som förhindrar oxidationsprocess i celler.
  6. Ökar kroppens ämnesomsättning.
  7. Stabiliserar blodsocker.
  8. Minskar sötsug.
  9. Innehåller kaprylsyra som ser till att tarmfloran och tarmpbakterier mår bra.
  10. Stärker immunförsvaret.
  11. Motverkar candida både i tarm och om du har den externt på underliv
  12. Skyddar levern.
  13. Innehåller en speciell fördelning av mättade, omättade och fleromättade fetter. Det finns olika sorters mättade fetter och kokosoljan har ett mättat fett med korta fettkejdor som kroppen kan bryta ned utan att gallan behöver jobba för hårt.
  14. Fett binder fett och fettet i kokosoljan binder därför fetter även från andra livsmedel och hjälper kroppen att rensa ut.
  15. Verkar utrensande och detoxande på slaggprodukter.
  16. Kokosolja är perfekt att steka i, matlagning, bakning. Chokladbollar, raw food osv.
  17. Ha i te för att förhindra eller lindra förklylningssymptom/långdragna förkylningar eller vid virus och bakterier
  18. Som massageolja
  19. Bra för tandkött & tandhygien – visar här hur du kan köra Oil pulling med det 
  20. Mot eksem och akne
  21. Som ansiktskräm och till torra hudområden
  22. Mot insektsbett, blåmärken och lättare brännskador
  23. Vid bjöljeksem, eller röd barnstjärt
  24. Massera celluliter
  25. Som hårolja och hårbottenbesvär (fnöskigt torrt hårbotten)
  26. Candidaproblem och svamp i underlivet.
  27. Som naturligt glidmedel som också är svamp och bakteriedödande.
  28. Tydligen som tandkräm (!) fick jag in som förslag nyss (se länk på recept här) – har inte testat själv men man ska kunna borsta tänder med det :D.
  29. Perfekt som fotkräm och handkräm, mot torra hälar, torra händer och nagelband.
  30. Fungerar som sminkborttagningsmedel, tänk på att kokosolja är drygt så du behöver bara en liten klick som du värmer mellan fingrarna.
  31. Det finns en studie om kokosoljans positiva effekt vid alzheimers sjukdom

Så här kan du köpa kokosolja

  1. Som kallpressad 
  2. Varmpressad
  3. Raffinerad

Välj gärna kallpressad ekologisk kokosolja då den är minst processad då innehåller den mest av alla nyttiga ämnen. För varje delmoment en olja måste gå försvinner det viktiga nyttiga ämnen.  En kallpressad ekologisk kokosolja smakar och luktar  kokos. Då sker upphettning ur kopra till högst 35 grader. Det gör att man får ut mindre mängd olja och det blir en dyrare produkt. Produkten är varken raffinerad eller fraktionerad (fullhärdat). Kan köpas Virgin och Extra Virgin precis som med olivolja.

Väljer du ekologisk doft och smakfri bör du veta att den är ångdestillerad för att just smak ska försvinna och oljan upphettas då till unt 180-270 grader vilket gör att den då också förlorat lite av nyttigheterna.

OBS – kokosfett är något helt annat än kallpressad kokosolja. Kokosfett är raffinerat och processat.  Här upphettas utvinning ur kopra till ca 60C samt man använder lösningsmedel (ofta natriumhydroxid, blekjord, fosforsyra/citroncyra bentonitlera) kokosfett deodoriseras med vattenånga för att få små partiklar ex fria fettsyror, metaller osv har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Man vill ha bort smak och lukt av kokos.

 

Namaste//

Tanja