Mindful Maj,  Mindfulness

Fick hjärnblödning – skriver bok och bjuder in dig att delta

Så. Nu är nyheten ute: Jag fick en hjärnblödning. På grunda av stress.

Jag valde helt att mörka allt för att jag skämdes. Skämdes?!
Ja, för att jag alltid tyckt att det här med stress är ’något diffust’, inget som drabbar mig eftersom jag alltid älskat ’att jobba hårt’. Jag skämdes och bestämde mig för att inte säga något. Mest för att jag var orolig för att ingen ville boka in mig i min som journalist/kommunikatör/projektledare . Bara den närmaste familjen har vetat.

Nu har jag tagit mod till mig och skrivit en bok – och tänkte bjuda in DIG att dela med dig av dina upplevelser av stress och hur du hittar återhämtning så har jag med dessa ögonvittnesberättelser också i boken!
För vi ska inte skämmas.

Stress var 2015 den största anledningen till sjukskrivningar – det är inte bara jag som drabbats av hjärnblödning, och djup depression kopplat till den. Det är många som lever orkeslösa, med utmattningssymptom, IBS, fibromyalgi, migrän, kontinuerliga infektioner, allergier och andra symptom som kan orsakas av stress. Vissa har gått in i den ’berömda väggen’ andra lider i det tysta.

Mitt liv nu: Mindfulness, meditation, yoga och humor var det som räddade mig. Förra året hade jag kraft & mod att utbilda om mig inom det för att kunna nu hjälpa andra. Jag är tacksam för varje dag jag andas, lever och kan prata & stå upp. Än mindre att kunna föreläsa och hjälpa andra. Jag tar fortfarande en dag och vecka i taget. Av förlamningen jag fick på vänster sida ser man endast nu att mitt ansikte är något snett, håret som jag tappade börjar mer och mer komma tillbaka. Fortfarande glömmer jag ord och kan blanda ihop och tidvis blir jag så fasligt trött att jag får ställa in allt jag planerat inför kvällen.  Också idag får jag kämpa med att ibland dra i handbromsen då jag av naturen är energisk och fortfarande har svårt att tacka nej. Dock har jag lärt mig att prioritera hälsan nu först och också boka in viktig återhämtning.

Hur ser det ut för dig? Din Story kan du dela här på min Facebooksida/Stressaav du kan skriva om du vill vara anonym eller om det är OK att ditt namn, ålder står med i boken.

Dela gärna vidare – ser fram emot att höra

  1. Vad stressar dig idag?
  2. Hur hittar du återhämtning?

 

Här är pressmeddelandet som nu gått ut idag:

Fick hjärnblödning på grund av stress

– skriver nu bok för att hjälpa andra. Bjuder in Sverige att delta.

För drygt tre och ett halvt år sedan fick Tanja Dyredand, då 39 år, en hjärnblödning kopplat till stress. Stress är idag den största anledningen till sjukskrivning och vem som helst kan drabbas. Själv skämdes Tanja för att berätta om händelsen. Nu har hon tagit mod till sig och skriver en bok för att hjälpa andra. Som ett led i projektet bjuder hon nu in Sverige att dela med sig av sina egna berättelser, hur man upplever stress och hittar återhämtning. Viktiga förebilder behövs för att visa att stress inte är något att skämmas för. 

Tanja Dyredand, journalist, toppbloggare och kommunikatör lyssnade själv inte på sin kropp. Istället blev livspusslet med jobb, barn, hus, hund, otal events, resor och stor blogg för mycket. Kroppen sa ifrån och det med besked. Hjärnblödning med förlamning på vänster sida blev den livsavgörande handbromsen. Tanja Dyredand berättar;

”Stressnivåerna jag levde med var för mig en del av vardagen. Jag märkte själv inte varningssignalerna alls, utan viftade bort återkommande infektioner och orkeslöshet på annat. Stressen var så självklar att när jag väl låg på sjukhussängen så var det inte tacksamhet för att jag överlevt jag tänkte på utan när jag kunde få dit min dator för att kolla jobb-mejl”

Skämdes för hjärnblödningen –vågade inte berätta

När chocken lagt sig efter hjärnblödningen kom skammen. Tanja vågade inte berätta om hjärnblödningen för rädslan att inte bli anlitad inom sin profession. Bara den närmaste familjen har vetat. Nu vill hon ändra på det och skriver en enkel handbok för att hjälpa andra.

”Det är ju helt knäppt att man ska behöva skämmas om man drabbats av stress. När jag nu är ute och föreläser är det många som jag träffar som vittnar om samma sak: att de skäms. De skäms för att de gått in i väggen, drabbats av utmattningsdepression eller andra stressrelaterade sjukdomsbilder. Därför bjuder jag nu in hela Sverige att delta i boken och dela med sig av sina egna berättelser”.

”Hade jag vetat det jag nu vet om hur hjärnan programmerar oss, kopplat till forskning om stresshormoner och dess påverkan, hade jag aldrig behövt hamna på sjukhussängen. Stress är idag den största anledningen till sjukskrivning (2015) och vem som helst kan drabbas. Det finns också ett stort mörkertal som lider utan att säga ifrån. Nu hoppas jag att min kommande bok kommer kunna hjälpa andra”.

Mindfulness, yoga, meditation och positivt tänkande var det som blev räddningen för Tanja. Under 2015 utbildade hon därför om sig och är numera också certifierad Mindfulness Coach med specialinriktning stresshantering, utbildad yoga- och meditationslärare.

Om du vill dela med dig av din egen berättelse kan du göra det på Facebook/Stressaav eller mejla till tanja@stressaav.nu

Under hela maj månad delar Tanja också av sina bästa mindfulness-tips på sin youtubekanal/Mindfully Tanja – detta då maj/juni ofta är våra värsta stressmånader.

Tanjas fem avstressande tips:

  1. Mindful Maj –Maj och juni månad är för många den mest hektiska perioden. Lär in en ny vana i maj. Stanna upp varje dag i minst 5-10 minuter. På  Youtubekanal/Mindfully Tanja kan du få gratis Mindfulness tips varje dag i maj.
  2.  AndasKan du andas, på riktigt?   Ofta när vi är stressade andas vi korta andetag, högt uppe i halsgropen. Något som inte bara minskar syreintaget till hela kroppen, utan som också skapar onödiga spänningar i nacke. Genom att dra ned andetaget till magen minskar vi istället stresshormoner och syresätter kroppen.
  3.  Stäng av. Vi är uppkopplade konstant. Statistik visar att vi i snitt i Sverige är på sociala medier 7-8 timmar om dagen. Då tar vi jobbet hem och hemmet till jobbet. Ha stunder när du stänger av, framförallt innan du går och lägger dig.
  4.  Tid. Ta dig tid att ’bara vara’. Vi bokar in tid för att gå på gymmet, men när bokade du tid för återhämtning?
  5.  Le. Forskning visar att så lite som 90 sekunders leende. Även om leendet är fejkat ökar kroppens måbra-hormoner, stärker immunförsvaret och ger välbefinnande. Så när allt är som värst: le, även om det tar emot 😀