Mindful Maj,  Mindfulness

Hur hitta TACKSAMHET vid smärta & Sjukdom – Mindful Maj 13

 

Hur hitta tacksamhet i smärta? Idag ska jag opereras för en knöl i ryggen som börjat växa. Precis i ryggraden sitter den. Hur ska jag kunna vara tacksam då?

Tacksamhet är något vi ofta har lättare för att känna när vi har det bra. När det är något positivt omkring oss som händer, som vi känner. Det är svårare att hitta tacksamhet vid smärta.  MEN det går. Här kort  film & tips hur du gör———>

Sammanfattning hitta tacksamhet vid smärta och sjukdom

Forskning har visat att glädje, skratt och positivt tänkande ökar läkning från smärta, sjukdom men även psykisk trauma snabbare. Oro,ledsamhet och ångest däremot förvärrar processen. Här några knep att med tankens hjälp hitta tacksamhet och positivt tänkande trots smärta & sjukdom. Detta instället för att falla in i ”offerkoftan”, tycka synd om sig själv och dras in i negativitet.

 1. Stanna upp och se på situationen utifrån. När du har ont eller är sjuk är det svåraste att stanna upp och se på det utifrån. Men att se på situationen utifrån, utan att värdera den ger dig chans också att stiga åt sidan från att ”tycka synd om dig själv”.
 2. Acceptera – nu är läget så här. Nu är det så här det ser ut, hur kan jag hitta något positivt i det?
 3. Hitta tacksamhet i det onda. Försök att hitta saker i situationen som du KAN vara tacksam för. Var TACKSAM för de delar av din kropp som är friska och smärtfria osv.
 4. Släpp taget – släpp taget om det som inte ger dig mer energi – att fokusera på smärtan eller sjukdomen ger inte energi den TAR energi. När smärtan kommer skicka då en extra kärleksfull tanke till den och släpp sedan tanken.
 5. Visualisera hur du ÄR frisk & smärtfri (inte att du ska BLI) – Fokusera dina tankar på att du redan är frisk och smärtfri. Hur underbart det är att vara frisk & smärtfri. Visualisera tydligt vad du gör, vad du hittar på osv när du är frisk och smärtfri. Tänk inte NÄR jag är frisk och smärtfri utan ATT DU REDAN ÄR DET. Känns glädje och tacksamhet att DU REDAN ÄR DET. Tacksamhet är hela nyckeln. Liksom att använda meningar som ATT VARA/JAG ÄR osv. Tänk presens inte framtid.
 6. Affirmera mera – Affirmationer, positiva påståenden har i forskning visat sig ha en enorm bra stark påverkan på vårt undermedvetna. Sätt upp en lista på positiva påståenden och affirmationen som du TACKSAMT kan upprepa för dig själv; Från och med idag ÄR JAG STARK OCH FRISK. Från och med idag är jag smärtfri, osv.
 7. Använd aldrig negationer – vårt undermedvetna och vår hjärna kan inte ta in negationer – dvs att säga Jag ska inte vara sjuk mer – så uppfattar vår hjärna – Jag ska vara sjuk – den stryker ordet inte. Använd istället VAD DU VILL UPPNÅ. Från och med idag ÄR jag stark och frisk.
 8. TACKSAMHET – var tacksam när du har en smärtfri timme, kvart dag eller vecka. TACKSAMHET är nyckeln.

OBS – Självklart ska du ta dina mediciner och/eller följa läkarens andra direktiv. Men även  sömn, återhämtning och vila ökar tillfrisknande liksom bra träning som är utformad specifikt för dig. Bra ren mat som ex är alkalisk/basisk hjälper också cellförnyelse och ökar läkningsprocess. Mer om det i kommande inlägg.

Lycka till nu….

Själv är jag idag extra tacksam för att…

 • ..Solen skiner…
 • …jag fick en akut-tid så här snabbt så att det inte drar ut på tiden för operation…
 • …jag har ordnat nu så att mina yoga- och meditationsklasser nästa vecka har uppehåll så att min rygg har tid att läka
 • ….jag blivit intervjuad för tidningen Mitt i och intervjun kommer ut tisdag nästa vecka <3 Självklart bjuder jag innan dess på behind-the-scenes för de bilder som inte kommer med i reportaget 😀
 • ….jag kommer att köra utomhusyoga här i Örby med start tisdag 24 maj 😀 – mer info snart om YogÖrby
 • ..jag Varje dag i Maj guidar  till nya Mindfulnessövningar på min Youtube/Mindfully Tanja – bara att gå in där och prenumerera…

Vad är du tacksam för idag?

 

Ta hand om dig och dina loved ones!

Kramasté

//Tanja