Stresshantering

Stress krymper hjärnan men också kreativiteten

 

Kreativitet, inlärning, koncentrations-  och planeringsförmåga minskar av stress visar forskning. För några dagar sedan rapporterade DN om att forskning visar att hjärnan krymper av långvarig stress. Forskning som det redan talades om redan 2006. Det är framförallt delar av hjärnan kallat hippocampus, amygdala och den mediala prefrontala cortex som av stresshormoner som påverkas. Man brukar inom stresshantering kalla det ”Amygdala-take over eller Amygdala-hijack”. Vid stress går kroppen (och hjärnan) in i fly-eller-slåss-läge och är enbart fokuserad på överlevnad. Om man inte tillåter sig själv sedan till återhämtning, utan kör på och på så sätt får långvarig stress visar forskning att dessa delar av hjärnan krymper. I dem sitter centra för bland annat kreativitet, planeringsförmåga, beslutsfattande, självkänsla, kontroll av impulsivt beteende, inlärning, känslomässig reglering och förmåga att kunna sluta stressa.

När du stressat länge, utan att få in återhämtning, minskar alltså successivt din förmåga att kunna reglera dina känslor, kontroll av impulsiva beteenden, din inlärningsförmåga, din kreativitet men även din förmåga att kunna sluta stressa. Den onda stresspiralen är ett faktum.

Ju längre tid du varit stressad, ju svårare är det också för din kropp ’att kunna slappna av’. Du blir alltså stressad ’för att slappna av’. Exempelvis om du ska ’stilla dig för meditation’, kryper det istället i kroppen och det bara går inte.

hjarnan-vid-stress-tanja-dyredand

Kan man bygga upp en krympt hjärna igen?

Ja! Forskning från redan 2011 visar att hjärnan kan reparera sig med hjälp av meditation. Andra forskningsrapporter visar att medveten närvaro, i form av mindfulness i minst 8-veckor också reparerar kropp, minskar stress och ökar kroppens självläkningsförmåga. 

Grunden till självläkning är egentligen allt som kickar igång det parasympatiska nervsystemet. Som  att promenera så lite som 20 minuter om dagen i naturen (även en liten park i stan fungerar), att lyssna på favoritmusik, dansa, älska, sova och le. Allt det ökar kroppens endorfiner och måbra-hormoner.

Något som vi också kan få från fysisk träning, OBS om du inte redan är utbränd eller på väg in i utbrändhet. Är du redan utbränd eller på väg in i utbrändhet kan alltså ansträngande fysisk aktivitet bränna ut dig ännu mer. Då är kortisolnivåerna skyhöga, ditt blodtryck höjt, immunförsvaret minskat och hjärtat får pumpa hårdare än normalt. Tränar du då fysiskt ansträngande (och gärna att du pushar dig själv lite extra vilket vi gärna gör om vi redan är sönderstressade) bränner du alltså ut din kropp och din hjärna från alla håll. Då kanske en kort stillsam promenad är det som du klarar av.

Hitta det som GER dig återhämtning och få in återhämtning i din vardag!

Som vanligt finns inget ’one-size-fits-all’-lösning till att minska stress. Vad som är viktigast är att du frågar dig själv, vad GER dig återhämtning? När känner du dig inte stressad? Vad GER dig energi? Se sedan till att få in just mer av det i ditt liv. Och om du tycker att ’du inte har tid att ta det lugnt?’ Det är då du verkligen behöver göra det 🙂

Ha en fantastisk måndag. Det ska vi ha.

Kramasté (Namasté med kram)

//Tanja