20 anledningar äta choklad varje dag + Mjölkfria praliner på 15 minuter

home-made-raw-vegan-praline-recipe-youtuber

JA man blir smart av att äta kakao/choklad varje dag, den verkar avstressande, boostar immunförsvaret och kickar igång må-bra-hormoner. Bjuder också på mina 3 bästa pralin-recept mjölkfria, raw & vegan (se längre ned)

OBS – välj alltid ekologisk kakao och choklad – tänk också på att ljusa chokladkakor/praliner ofta innehåller mycket vitt raffinerat socker som snarare sämre för hälsan. Läs också innehållsförteckning noga då många färdiga chokladkakor och praliner innehåller palmolja.

Här får du 20 anledningar till att ÄTA kakao varje dag.

Jag tänkte bjuda på en liten inläggsserei när det gäller livsmedel som verkar både avstressande, får dig att må bra och samtidigt boostar ditt immunförsvar. Först ut är kakao. Denna undergörande nöt.

(OBS Välj ALLTID RAW & Ekologisk KAKAO samt FAIR TRADE – forskning gäller också mörk/rå kakao och mörka chokladkakor med mycket hög kakaoinnehåll – alltså INTE ljusa chokladkakor som ofta är fyllda med raffinerat (farligt) socker + tillsatser som istället är en hälsofara.

  1. Studier visar att kakao hjälper till att syrsätta hjärnan – så vi blir alltså faktiskt SMARTA av choklad =)
  2. Rik på magnesium, kalcium, kalium, zink och järn.
  3. Rik på flavonoler som är en mycket stark antioxidant som motverkar fria radikaler i kroppen.
  4. Balanserar blodtrycket i kroppen.
  5. Fylld med Omega-3 (naturlig proteinkälla).
  6. Bra för hjärt- och kärlfunktionen
  7. Påverkar seretonin – dvs vårt “Må-bra-hormon”
  8. Verkar inflammationshämmande.
  9. Verkar återhämtande vid stress (då vi förlorar mycket magnesium, kalcium och zink).
  10. Har visat sig i studier ha biomarkörer som har preventiv effekt mot cancerceller.
  11. Bra för naglar, hud och hår.
  12. Ökar hela ämnesomsättningen.
  13. Studie visar att den motverkar kroniskt trötthet. 
  14. Innehåller theobromine som stimulerar nervsystemet och hjärtmuskulaturen och fungerar som afrodisiakum 
  15. Sätter igång matsmältningen då den har bitterämnen i sig (liknande som finns i kaffe)
  16. Så gott och att det är beroendeframkallande. (det är seretoninet/dvs måbra-hormonet som göra tt vi vill ha mer).
  17. Innehåller mycket koppar.
  18. Innehåller bitterämnen som sätter igång matsmältningen. Samma typ av bitterämnen som finns ex i kaffe.
  19. Minskar risken för blodpropp!
  20. Minskar sötsug – balanserar blodsocker.

Missa inte film på Youtube där jag visar hur du gör godaste pralinerna (mjölkfri och fri från vitt socker)

Recept egen Raw Choklad (grundreceptet till Youtubefilmen).

Innehåller bara 4 ingredienser och görs i ett nafs:

Recept egen Raw Choklad (grundreceptet till Youtubefilmen).

Innehåller bara 4 ingredienser och görs i ett nafs:

      • 1dl kokosolja (gärna raw kallpressad som du värmer över vattenbad) och mixar med
      • 2dl ekologisk kakao (gärna raw) och
      • 3msk agavesirap ev. lite vatten.resten stjälper du upp i en bunke med bakplåtspapper i botten så har du hemgjord raw chokla samt
      • Knivsudd himalayasalt.

Häll upp på bakplåtspapper eller som jag gör i filmen i glas för att sedan smaksätta. Du kan smaksätta din raw choklad med allt du gillar, nötter, frön, kryddor, torkad frukt allt möjligt kan du ha i eller bara njuta av chokladen som den är.

På Youtubekanalen visar jag mina tre favoriter

      • tranbär och rosenvatten (ca 2-3 msk torkade tranbär i ett glas + 1msk rosenvatten)
      • 1tsk nässla, 1tsk cayennepeppa + 1cm färsk riven ingefära geggade jag i nästa glas med grundmixen av raw choklad.
      • sista glaset preppade jag med hackade nötter och frön (kanske 1-2msk som jag hackade) samt 1msk jornötssmör.

Sedan stjälpte jag upp geggorna i silikonform och tjoff in i frysen så att chokladen stelnar – sedan är det bara att knipsa av en bit när du blir sugen =)

För dig som är sugen på att fördjupa dig. Här exempel på studier om choklad

    • Grassi D et al. Flavonoids, vascular function and cardiovascular protection. Curr Pharm Des. 2009;15(10):1072-84.
    • K Hollenberg N. Vascular action of cocoa flavanols in humans: the roots of the story. J
    • McShea A et al. Clinical benefit and preservation of flavonols in dark chocolate manufacturing. Nutr Rev. 2008 Nov;66(11):630-641.
    • Desch S et al. Effect of Cocoa Products on Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Hypertension 2010; 23 1, 97–103. doi:10.1038/ajh.2009.213
  • pralin1praline-mindfullyraw-tanjarecipe-raw-chocolate-praline-mindfullyraw-tanjaraw-chokladpralin-recept-mindfullyraw-tanjahemgjorda-praliner-ekp1 home-made-raw-vegan-praline-recipe-youtuber

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *