Recept cheescake svarta vinbär utan ugn gör i ett nafs (vegan, glutenfri)

tanja-dyredand-vegan-svarta-vinbar-vanliga-villan-recept

tanja-dyredand-vegan-cheesecake-svarta-vinbarcheesecake-vegan-tanja-dyredand-vanliga-villan

Vissa smaker tar dig tillbaka till minnen. För mig är svarta vinbär en sådan smak. När jag stoppar ett sött runt svart bär i munnen gör inte bara tungan kullerbyttor. Plötsligt minns jag känslan av att barfota stå lutad mot farmors jättebuske och leta bär. Alltid med solen i ansiktet. Händerna ivrigt sökande bland stora gröna bladverk och prunkande svarta klasar.

När nu våra två ståtliga jättebusikar på gården vid ån nu äntligen är klara att skörda är lyckan total. För dessa är nu proppfulla av stora (och söta!) bär. MUMS för detta svarta guld som är rikt på a-, c, b, e och k-vtiaminer, kalium, kalcium, magnesium, järn, selen och nyttiga flavonoider. En stark antioxidant som stärker kroppens immunförsvar, bra mot hjärta och kärl, hjälper kroppen vid stress och balanserar pms/klimakteriebesvär.   JA och så är den ju supergod 🙂

Det godaste är ju att smulta i sig dem direkt med eventuellt lite vaniljglass till. Annars gillar jag skarpt att mixa dem i en smoothie, strö över havregrynsgröten,  göra sylt, saft och så denna galet goda cheesecake som du tjoffar ihop i en liten kvart!

Detta recept är helt utan ugn, glutenfri, mjölkfri, äggfri och vegansk. Supersmarrig och perfekt då du kan förbereda den, ha i frysen och pluppa fram när andan faller på.

Cheesecake svarta vinbär (glutenfri & vegansk)

Så här gör du botten:

    • mixa 0,5 dl kokosflingor, 1.5 dl solrosfrön (alt om du vill ha nötter gärna då mandel eller macadamian), 5 stora urkärnade dadlar, 2tsk vaniljpulver och knivsudd himalayasalt
    • Mixa så att du kan forma bollar med handen av smeten och smeta ut i en form med avtagbar kant.
    • Skjuts in i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning

  • Mixa 4 msk agavesirap med det feta du gröpt ur 2 burkar kokosmjölk.
  • Mixa i 3 msk vaniljpulvar, 1msk citronjuice, 2tsk kardemumma.
  • Mixa i 1.5-2dl färska svarta vinbär.
  • Mixa i rivet citronskal från halv citron som du tvättat noga först. OBS självklart ekologiska ingredienser.
  • Ev behöver du smaka av med mer agavesirap om det är för syrligt. Vi gillar alla olika på hur sött det ska vara. OBS – när du smakar av använda inte samma sked igen i smeten, då saliv kan göra så att smeten inte sedan stelnar i frysen!
  • Mixa sist i 3 msk kokosolja du värmt över vattenbad försiktigt med sked i smeten. 3msk kokosolja du värmt över vattenbad.
  • Häll över fyllningen på din bottenform. Jag mölade i lite hela bär också så att de sedan när fyllningen stelnar blir snygga inne i tårtan. Tjoffa in allt i frysen till härligheten stelnat. För mig tog det ca 15 minuter att mixa botten och fyllning. Sedan ca 1 timme i frysen att stelna.

Så här långt kan du förbereda hela kakan. Sedan är det bara att ta fram ca 30 minuter innan servering och garnera med färska svarta vinbär och vinbärsblad eller om du vill smycka ut med ätbara blommor eller vad som.

NJUT.

Ha en fin söndag. Själv ska jag fortsätta fixa i yogastudion här hos oss på Vänliga Villan. Klockan 18-19 ikväll kör vi yoga inomhus. Välkommen då!

svarta-vinbar-vegen-tanja-dyredand

tanja-dyredand-veganska-recepttanja-dyredand-skordetid

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *