Plantbased Vegetarisk Mat

20 anledningar att äta grönkål + recept på goda chips

gronkalschips-tanja-dyredand-youtube gronkalschips-tanja-dyredand-stressaav tanja-gronkalschips-vanliga-villan

Bland annat stärker grönkål immunförsvaret, är antiinflammatorisk, minskar sötsug, skyddar mot vissa typer av cancer, stärker leder och bindväv, verkar utrensande/renar kroppen från toxiner, sänker ldl-kolestolet. Ja och så är den supergod i smoothies, sallader, i pizza, grönkålssallad, grönkålssoppa, supersmarrig som chips – ja det går göra så galet mycket götta med det! 

Jag är lite besatt av grönkål, tackar som frågar. Vi odlar det i trädgården och då det är milda vintrar har vi fördel att kunna knipsa färska grönkålsblad fortfarande nu. Annars fryser jag in och har året om.

 

Här 20 anledningar att äta grönkål varje dag.

  1. Rik på vitaminer; bland annat mycket c-vitamin, a-vitamin(bet-karoten), e-vitamin, B9 folsyra, B6
  2. Rik på mineralerna kalcium, kalium, magnesium, järn.
  3. Rik på antioxidanter.
  4. Rik på ALA som i kroppen omvandlas till nyttiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
  5. Stärker immunförsvaret.
  6. Verkar bakteriedödande.
  7. Innehåller också pektin som är blodsockersänkande.
  8. Minskar sockersug.
  9. Sänker onda LDL-kolestrolet.
  10. Innehåller 45 olika flavonoider. Skyddar mot vissa typer av cancerceller bland annat i matsmältningsorganen men också enligt forskning vissa typer av lungcancer och bröstcancer.
  11. Renar kroppen från toxiner.
  12. Renar lever och galla. Använts förr bland annat för leverrening.
  13. Innehåller ett enzym och probiotika som skyddar tarmar och slemhinna.
  14. Stärker bindväv.
  15. Innehåller 67 svavelhaltiga ämnen (glukosinolater) som verkar bra mot inflammationer och bland annat ledgångsreumatism.
  16. Stärker leder.
  17. Minskar risk för gråstarr.
  18. Då den är rik på kalcium är det en bra källa om du väljer bort mjölk.
  19. Grönkål leder ligan, enligt forskning, på grönsaker som kan hjälpa dig att gå ned i vikt, då den innehåller enbart 50 kalorier/100 gram. Och innehåller mängder med vitaminer, fibrer och vitamin-C.
  20. Verkar avstressande och har visat sig motverka demens.

Recept Grönkålschips & VIDEO hur du gört 🙂

Detta recept gör jag i parti och minut här hemma då jag numera äter raw fram till 16.00 och sedan något varmt mål mat om dagen inför vintern. Du kan självklart välja att göra den helt ”raw” och torka chipsen i ugn 🙂 se recept nedan

SE min video (från några år sedan) här…—–>>>>

Så här gör du:

Du behöver ca 300g  grönkål, 3msk ekologisk olja, 3tsk ekologisk flytande honung (eller agavesirap om du är vegan), smaka av med ekologisk himalayasalt, cayennepeppar eller chiliflakes.

Gör så här: Skär bort grönkålbladen från stjälken i mindre bitar. Blanda olja, ekologisk honung och gegga in bladen, jag geggar i det med händerna – love it. Smaka v med himalayasalt och krydda efter smak.

RAW – så här gör du: Sätt ugnen på 42-45 grader och torka chipsen sakta över natten.

Inte RAW – Så här gör du: Sätt på ugnen på 225 C, det tar 5-10 minuter och du måste kolla ugnen så att de inte bränns. Ev behöver du röra om lite då och då 🙂

Med Kokosolja + Kanel = supersmarr

Blanda 3 msk kokosolja och pyssla ut förutom cayenneppepar och salt också 2 tsk kanel på. MUMS så gott.

Läs mer forskningsrapporter om grönkål…om du är intresserad..