Mindfulness,  Stresshantering

Mindful Kalender Lucka #1 – 5 djupa andetag och le, minska stress

 

Dags att minska stress innan jul.  Varje dag fram till jul bjuder jag på härliga tips för att minska stress. Ibland med youtubeklipp du kan se/lyssna på, ibland med blogginlägg. Idag i Lucka #1 ska vi andas 5 djupa andetag och Le 😀

Stress, press, ångest och allt som ska hinnas med i livspusslet är typiskt för december månad. Vad många inte vet om är att man med små, enkla medel kan minska stress i sin vardag.

”Andetaget är ditt enklaste verktyg mot stress. Inte bara nu inför jul utan även annars. Djupanding är gratis, du har det alltid andetaget med dig och kan utföra det överallt”.

”Sedan har leende och skratt också visat sig i forskning vara en effektiv stresshantering. Så ställ ned dina kassar, ta fem djupa andetag och LE”.

Djupandning – fem andetag räcker för att bryta akut stress

Ofta när vi stressar andas vi korta och ytliga andetag högt upp i halsgropen. Något som i sin tur ger onödiga spänningar i axlar och nacke, men också minskar syresättningen. När du istället djupandas med magen, det vill säga drar ett djupt andetag in genom näsan och så att magen riktigt höjer sig. Diafragman i mellangärdet får jobba, stresshormoner minskar och du syresätter hela kroppen. Så lite som fem djupa andetag med magen behövs för att bryta en akut stresskurva.

Leende och skratt – även påtvingat ger effekt

Flera forskningsrapporter har visat att leende och skratt minskar stresshormoner samtidigt som de boostar kroppens immunförsvar och ökar våra må-bra-hormoner (endorfiner), sänker blodtryck, ökar våra empatiska känslor, och ger smärtlindring. Samtidigt som leendet också ger ett ”yngre” utseende och ökar attraktionen. Rapporter visar att även om leendet eller skrattet är fejkat så ger de effekt i kroppen.

Andas så här 

  • Sittande: Sitt behagligt och med rak rygg utan att sitta i givakt. Rulla bakåt dina axlar något så att du släpper på spänningar i nacke och axlar.
  • Stående: Stå upp med fötter i höftbredd. Se till att du står behagligt. Rulla sedan bakåt dina axlar så att du släpper på ev.   spänningar i nacke och axlar.
  • Placera sedan din högra hand på din mage LE. Lägg märke till hur du förändrar andetaget genom att placera handen på magen.
  • Ta sedan att djupt andetag in genom näsan så att magen riktigt höjer sig, räkna till fem tyst för dig själv. Håll andan, räkna till fyra.
  • Andas ut och räkna till 6-7 se till att all luft från magen trycks ut vid utandning.. Slappna av ytterligare i axlar och nacke vid utandning.
  • Upprepa fem gånger eller så många gånger du behöver det.
  • Tacka sedan dig själv att du tagit den här tiden till bara dig själv. Du har nu minskat stresshormoner, boostat immunförsvaret och ökat dina må-bra-hormoner. Bara att fortsätta din dag.

Kramasté (Namasté med kram)

//Tanja

Här en liknande andningsövning för dig som vill lyssna på min röst istället. Den här gjorde jag till internationella fredsdagen..