Mindfulness,  Yoga

Update operation & att hitta tacksamhet vid smärta

TACK alla fina som hört av sig efter min operation. Både för mess, mejl och annat. Operationen gick bra och smidigt. Knölen visade sig vara ofarlig och nu kan jag äntligen pusta ut. Smärtan efter snitt så nära ryggrad med omkringliggande nerver är så klart hemsk. Men smärta här betyder läkning. Och läka det ska jag unna mig att göra. Nu väntar villa i några dagar så att stygnen inte går upp och kommer att göra bara så mycket jag orkar. Vanskligt ställe för knölen att finnas på då hur jag än rör mina armar så drar det i stygnen, och jag kan alltså varken sitta ok eller ligga ned, men det här ska gå bra. Att  sitta still i meditation blir alltså min kommande melodi och när jag om 10 dagar tar bort stygnen tänker jag mig vara i vanlig form igen. Dock skulle jag undvika ’Head Stands’ på någon månad ordinerade läkaren 🙂 jhihi. OBS fina fotot ovan är inte från idag, ser snarare ut som sju svåra år, utan det är taget för några dagar sedan av Olivia Egge.

Är extra TACKSAM att knölen var ofarlig, att jag slutat blöda och att jag både har Mindfulness och Yoga nu till min hjälp för bra tillfrisknande. För lika mycket som kroppen läker kan man med mental träning stärka läkningsprocessen. Jag tog upp ämnet redan när jag skulle in för operation första gången men där kirurgen inte vågade genomföra då knölen satt så vanskligt. Här kommer en sammanfattning igen.

Hur då hitta tacksamhet vid smärta och sjukdom?

Tacksamhet är något vi ofta har lättare för att känna när vi har det bra. När det är något positivt omkring oss som händer, som vi känner. Det är svårare att hitta tacksamhet vid smärta.  MEN det går. Här kort  film & tips hur du gör———>

Sammanfattning hitta tacksamhet vid smärta och sjukdom

Forskning har visat att glädje, skratt och positivt tänkande ökar läkning från smärta, sjukdom men även psykisk trauma snabbare. Oro,ledsamhet och ångest däremot förvärrar processen. Här några knep att med tankens hjälp hitta tacksamhet och positivt tänkande trots smärta & sjukdom. Detta instället för att falla in i ”offerkoftan”, tycka synd om sig själv och dras in i negativitet.

  1. Stanna upp och se på situationen utifrån. När du har ont eller är sjuk är det svåraste att stanna upp och se på det utifrån. Men att se på situationen utifrån, utan att värdera den ger dig chans också att stiga åt sidan från att ”tycka synd om dig själv”.
  2. Acceptera – nu är läget så här. Nu är det så här det ser ut, hur kan jag hitta något positivt i det?
  3. Hitta tacksamhet i det onda. Försök att hitta saker i situationen som du KAN vara tacksam för. Var TACKSAM för de delar av din kropp som är friska och smärtfria osv.
  4. Släpp taget – släpp taget om det som inte ger dig mer energi – att fokusera på smärtan eller sjukdomen ger inte energi den TAR energi. När smärtan kommer skicka då en extra kärleksfull tanke till den och släpp sedan tanken.
  5. Visualisera hur du ÄR frisk & smärtfri (inte att du ska BLI) – Fokusera dina tankar på att du redan är frisk och smärtfri. Hur underbart det är att vara frisk & smärtfri. Visualisera tydligt vad du gör, vad du hittar på osv när du är frisk och smärtfri. Tänk inte NÄR jag är frisk och smärtfri utan ATT DU REDAN ÄR DET. Känns glädje och tacksamhet att DU REDAN ÄR DET. Tacksamhet är hela nyckeln. Liksom att använda meningar som ATT VARA/JAG ÄR osv. Tänk presens inte framtid.
  6. Affirmera mera – Affirmationer, positiva påståenden har i forskning visat sig ha en enorm bra stark påverkan på vårt undermedvetna. Sätt upp en lista på positiva påståenden och affirmationen som du TACKSAMT kan upprepa för dig själv; Från och med idag ÄR JAG STARK OCH FRISK. Från och med idag är jag smärtfri, osv.
  7. Använd aldrig negationer – vårt undermedvetna och vår hjärna kan inte ta in negationer – dvs att säga Jag ska inte vara sjuk mer – så uppfattar vår hjärna – Jag ska vara sjuk – den stryker ordet inte. Använd istället VAD DU VILL UPPNÅ. Från och med idag ÄR jag stark och frisk.
  8. TACKSAMHET – var tacksam när du har en smärtfri timme, kvart dag eller vecka. TACKSAMHET är nyckeln.

OBS – Självklart ska du ta dina mediciner och/eller följa läkarens andra direktiv. Men även  sömn, återhämtning och vila ökar tillfrisknande liksom bra träning som är utformad specifikt för dig. Bra ren mat som ex är alkalisk/basisk hjälper också cellförnyelse och ökar läkningsprocess.

Lycka till nu….

Vad är du tacksam för idag?

 

Ta hand om dig och dina loved ones!

ps – JA det är ngt knas med like/share-knapparna på bloggen de uppdateras och försvinner osv – har något med nya uppdaterade WordPress att göra. Tar tag i det när jag sedan är lite starkare. Tack för alla mejl som uppmärksammat det. Vil du ändå lajka eller dela så kan du göra det. Bara att det inte syns i räknarna som det ska.

 

Kramasté

//Tanja