Magiska Våfflor – glutenfri, mjölkfri, äggfri vegan

vegan-vaffla-glutenfri-tanja-dyredand-vaffeldagen-2017

Älskar våfflor! Dessa veganvåfflor är helt magiska – testa så får du se! Skämtar inte de blir försvinnande goda och kan toppas så att de blir lite ‘matigare’ eller götteligött-söta. Ett recept jag använt nu i två år och gör även andra dagar än våffeldagen 🙂

Recept ca 6 portioner

  • 100 g majsstärkelse
  • 2tsk bakpulver
  • 1 väl mosad banan
  • 1tsk himalayasalt
  • 2tsk agavesirap
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 dl glutenfritt mjöl – jag hade rårismjöl från biofood men du kan ha bovetemjöl, eller glutenfri blandning!
  • 2,5 dl havremjölk eller annan växtbaserad mjölk
  • 50g kokosolja – eller om du föredrar veganskt växtbaserat margarin
  • (vill du göra chokladvåffla – tillsätter du 2msk kakao)
  • (vill du göra rödbetsvåffla – tillsätter du istället för banan 1.5 rivna rödbetor i smeten)

Gör så här

  1. Smält kokosoljan – eller om du använder veganskt margarin.
  2. Blanda havremjölk (alt annan växtbaserad mjölk) med mjölet lite i taget så att det blir klumpfritt.
  3. Tillsätt resten av torra ingredienser.
  4. Pluppa sist i margarinet.
  5. Låt stå minst i  20 minuter och götta till sig
  6. Grödda i våffeljärn som du smörjt väl.

Tips på topping

Lite matigare våffla:

  • Hemmagjord hummus, soltorkade tomater och basilika.
  • Eller varför inte avokadokräm, babyspenat, groddar och annat du tycker är gott!

Söt våffla:

matig-veganvaffla-tanja-dyredandtanja-dyredand-vaffla

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *